top of page
Search

Mooiste breipatronen om capsule wardrobe mee samen te stellen

Updated: Feb 16, 2023

Je hoort het steeds vaker: een capsule wardrobe. Maar wat is dit nou eigenlijk? Nou een capsule wardrobe is een kledingselectie van enkel de leukste en meest essentiële items, die goed met elkaar te combineren zijn. Oftewel je zorgt voor een minimalistische garderobe.


Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik een kast(en) vol heb, maar sinds dat ik mijn eigen kleding ben ga maken ben ik ook een stuk minder gaan kopen. En als ik iets koop dan weet ik zeker dat ik er lang plezier van ga hebben en dat ik het met veel van mijn kleding kan combineren.


Daarom probeer ik ook, als ik een patroon ontwerp of als ik een breipatroon aanschaf, rekening te houden met wat ik al heb en waarmee ik het kan combineren.


Hoe start ik met het samenstellen van een capsule wardrobe? De meningen zijn verdeeld uit hoeveel stuks je collectie zou moeten bestaan. Sommigen zweren bij een capsule collectie dat bestaat uit 37 items en daar zitten dan broeken, rokjes, jurken, t-shirts, truien, vesten, jassen en schoenen in.


Ik ben inmiddels mijn eigen capsule garderobe aan het samenstellen, en heb hierbij altijd mijn eigen knitwear collectie in gedachten*:


Breipatronen: Ik hou van simpel en tijdloos. Naar mijn mening zijn deze drie breipatronen tijdloos en het maken waard als je deze wil toevoegen aan je eigen capsule collectie:


No Frills Sweater van Petite Knit:

Het heeft mij even gekost om deze trui te breien (kleine naald red.), maar het was absoluut de moeite waard. Het breipatroon is redelijk simpel, ik zou deze alleen niet aanraden als je nog nooit een trui zelf hebt gemaakt. Je hebt namelijk best wat geduld nodig om deze trui te maken, en er worden meerdere technieken gebruikt die het oefenen wel even waard zijn (zoals short rows).


Ik moet natuurlijk ook even reclame maken voor mijzelf. Ik heb deze trui ontworpen voor een beginnende breier die een sweater wil maken die seizoenen mee kan gaan. In het patroon vind je twee opties: een lange en een kortere versie. Ikzelf draag de kortere versie vaak met rokjes en jurkjes.



Sweaterno18 van My Favourite Things Knitwear

Ondanks dat deze trui niet de meest simpele trui is, vind ik dit een van de meest opvallende patronen van de afgelopen tijd. Ook is deze trui niet meteen geschikt om te maken als je weinig ervaring hebt. Brei je al een tijdje? Dan zou ik deze bovenaan mijn 'wishlist' zetten.



Maar hoe combineer je deze truien nou?


Spijkerbroeken: in mijn basiscollectie zit een zwarte spijkerbroek en een grijze spijkerbroek. Ook al zijn ze niet altijd in, ik draag het liefst high waisted jeans. Hierbij combineer ik graag de No Frills Sweater.


Broeken: een nette broek in het groen (even een andere kleur dan zwart) en ik heb een joggingbroek van goede kwaliteit. Niet alleen voor thuis, maar ook perfect voor even een boodschap doen, dan loop je er toch 'netjes' bij.


Basic shirts: ik heb van American Vintage verschillende witte/ bruine en grijze shirts. Deze draag ik ook vaak onder mijn gebreide truien.


Jurkjes: een simpel zwart jurkje wat overal bij kan is een musthave. Daarnaast heb ik jurken in het blauw, roze en geel. Zodat ik deze aan kan naar feestjes en trouwerijen. Ik combineer ook graag mijn Simpel Sweater met een rokje van Isabel Marant. Deze zijn wat duurder maar komen vaak ieder seizoen terug, waardoor het een goede investering is.


Tassen: iedere vrouw zou tenminste een designerbag in haar kast moeten hebben hangen. Ik heb op dit moment twee favorieten: de trunk leather shoulder bag van Marni en mijn klassieke Chanel tas. Deze tassen kunnen overal bij en in de tas van Marni kan nog verrassend veel spullen. Op mijn verlanglijstje staat nog de City Bag van Balenciaga.


Schoenen: ik heb een paar ballerina's van Chanel en ik zweer bij de laarsjes van Isabel Marant. Die gaan namelijk jaren mee en gaan nooit uit de collectie.


(*: deze post is geen reclame)

Comments


bottom of page